Blogger tarafından desteklenmektedir.

5 Ağustos 2012 Pazar

Fenerbahçe 2012-2013 Sezon Öncesi Değerlendirme



  Aykut Kocaman kuşkuşuz Fenerbahçe tarihindeki en şanslı hoca.Bunu şampiyon olmayıp takımda kalmasından da anlayabiliriz.Ancak asıl gösterge transferde sunulan serbestlik.Fenerbahçeyi takip etmeye başladığımdan beri hiçbir teknik direktöre bu kadar yetki vermedi Aziz Yıldırım.Transfer konusunda tek yetkili o adeta.Teknik Direktör sıfatının yanında Sportif Direktörlük sıfatıda bunda etkili tabiiki.Ayrıca 1 senedir gösterdiği dik duruş,klüp içinde ona olan saygıyı muazzam derecede arttırdı.

  Aykut Kocamandan önce de klüpte en az bu derecede maddi imkanlar vardı.Ancak ne Aykut Kocaman'a verilen kadar yetki vardı ne de teknik direktörlerin oyuncu seçimleri iyi değildi.. Baroni, Santos, Niang, Yobo, Stoch, Sow, Dia, Bienvenu, Krasic, Kuyt.. Bu yabancı oyuncuların hiçbirine kötü denemez.Aykut Kocaman klübe geldiğinden beri yalnızca 2 yanlış transfer yapıldı.Biri Özer diğeri Dia..Ancak Aykut Kocamanın özellikle bu sezon yaptığı transferler muazzam.Şimdi onları inceleyelim biraz.


DİRK KUYT


  Müthiş bir takım oyuncusu.Sağ kanatta ve forvette oynuyor.Hiç durmadan koşuyor,sürekli pres yapıyor.4-4-2,4-2-3-1,4-4-1-1 farketmiyor onun için.Her sistemde bir yer buluyor kendine.Kötü oynadığı olur ancak mücadeleden kaçtığı bir maç olmaz!

MİLOS KRASİC


  Rüzgarın oğlu Krasic..Kuytun gelişinin ardından kimse beklemiyordu Krasic transferini.Dia gitmiş olsa dahi Aykut Kocamanın Kuyt-Mehmet Topuz ikilisiyle Sağ açık rotasyonunu oluşturur diye düşündü herkes.Hepimize sürpriz oldu bu transfer.4-2-3-1 ve 4-3-3 ün kanadında rahatlıkla oynayabilen Krasic;sağ kanat için aranan adam.

  Alexin; Krasicin önüne,çizgiye yakın yere bırakacağı,onu 30-40 metre koşturacağı toplar bu sezon en önemli silahlarımızdan olacaktır.Stoch kadar tekdüze olmayan Krasic zaman zaman bitirici özelliğini gösterebiliyor.Çizgiye hapsolmayı sevmeyen Krasic soldan gelen ortalara arkadan arka direkte ufak dokunuşlar yaparak gol özelliğini sergileyebilir.Ayrıca orta yeteneği üst düzeyde olan bir oyuncu olduğundan asist sayısının çok yukarılarda olacağını düşünüyorum.


MEHMET TOPAL


  Emre Belözoğlu'nun ayrılışından sonra ortasaha eksikliğini Mehmet Topal ile kapatmaya çalışmıştı Aykut hoca.Benim kanaatimce çok mantıklı bir hamleydi.Geçen sene iki ortasahamızda box-to-box oynuyor;oyunun iki yönünü de götürmeye çalışıyorlardı.Geçen sene Baroni işin özellikle ofans kısmında oldukça iyiydi.Attığı 10'u aşkın gol bunun net bir göstergesi.

  Bu sezon iki oyuncuyu box-to-box oynakmak yerine Mehmet Topal'a işin ağırlıklı olarak defans kısımını Baroniye ise ağırlıklı olarak hücum kısmını emanet etmeyi düşündü.Çokta mantıksız bir hamle gibi gözükmüyor.Topal örümcek lakabını boşuna almadı.Baroniyi de hücumda daha aktif kullanmak adına yaptı bunu.Ama unuttuğu bişey vardı.Topu stoperlerden alıp kanatlara veya Alex'e kim aktaracaktı? Mehmet Topal bu işi ligde yapar.Ancak avrupada bu işi götürebilecek top tekniğine,pas yeteneklerine sahip değil.Bu yüzden takım sürekli geri/yan pas yapma riskiyle karşı karşıya kalır.Ki buda Fenerbahçe gibi uzun top atmayı hiç denemeyen bir takım için felaket denebilir.Aykut Hocanın buna bir şekilde çözüm üretmesi şart.

EGEMEN KORKMAZ



  Tam bir sürpriz yumurta oldu bizler için.Beşiktaş ile yaşadığı mali sorunların ardından kadroya katıldı.Bonservissiz gelmiş olması çok büyük bir artısı.Bunun dışında bu seviyede sol ayaklı stoper yok.Çok çalışkan bir oyuncu..Gerçi onu tanıtmaya çalışıp sizi daha da sıkmak istemem,zaten hepimiz onu gayet iyi tanıyoruz..


JOSEPH YOBO



  2 sezondur takımımızda kiralık olarak forma giyen Yobo,Everton'a karşı yaptığı restin karşılığını aldı ve bonservisiyle takımımıza dahil oldu.Sürati,güçlü duruşu,hava toplarındaki etkisi ve topu oyuna sokma becerisi ile komple bir stoper.Tek handikapı yaşı.32 yaşındaki bir oyuncu ile 3 yıllık sözleşme imzalamak ne kadar mantıklı bilinmez.Ancak 2 sezondur gösterdiği performans ile en azından 2 senelik bir performansı kesinlikle haketmişti..

  Gelelim Egemen ile yakalamaya çalışacakları uyuma..2 sezondur sol stoper oynayan Yobonun yanında Lugano,Bilica,Serdar Kesimal ve Bekiri izledik.Bu oyuncuların hepsi sağ ayaklı sağ stoperler.Mecburen Yobo bir sol stoper olarak oynamaya alışmıştı.Ancak Egemen bir sol stoper ve sağda oynamasına imkan yokmuş gibi duruyor.Bu yüzden Yobonun bir an evvel sağ stoper oynamaya alışması lazım.Alıştıktan sonra bizim için şöyle bir artısıda olacak.Gökhanın ileri çıkışlarında onun bölgesini çok hızlı bir şekilde doldurabilir..O konuda Bekire güvendiğimizden daha çok güvenebiliriz.Bu arada Bekir demişken 2 sezondur yakaladığı bu çıkış ile Egemen ve Yobo'yu forma yarışında inanılmaz zorlayacaktır kesinlikle.Ne Egemen'in ne Yobo'nun formasının garanti olduğunu düşünmüyorum..

HASAN ALİ KALDIRIM


  Reto Zieglerin takımdan ayrılmasından sonra Kayserispordan takıma dahil edilen Hasan Ali;Süper Lig'de kendinden istikrarı nedeniyle sıkça bahsettirdi geçtiğimiz 2 sezon.Neredeyse tüm maçlarda forma giyen Hasan Ali hücuma katılmayı Gökhan kadar olmasa da seven ancak topla katedebilme,adam eksiltebilme özellimkleri pek de iyi olmayan bir oyuncu.Defansif anlamda harika bir oyuncu olan Hasan Ali yapacağı ters kademeler ile stoperlerin işini daha da kolaylaştıracaktır.Bir master olmasa da orta açma konusunda iyi sayılabilecek bir oyuncu.En azından Gökhan gibi topu yerden kaldırmakta zorlanmıyor..

 Fizik olarak sağlam duran Hasan Ali ikili mücadelelerden kaçmayan bir görüntü verdi bizlere 2 yıllık Kayserispor kariyerinde.Soğukkanlı bir oyuncu olan Hasan Ali'nin, sıkça basit hatalara düşmediğini de söylemek gerek.Ziegler gibi oyuna yüreğini koymaya çalışarak oynayan bir oyuncunun ardından gelen Hasan Ali kesinlikle kendini geliştirmek zorunda..

 Biraz da Fenerbahçe'nin sol beklerinin durumuna bakalın.Roberto Carlos gibi dünyanın en iyi solbekinden sonra takımda Andre Santos sol bek oynamıştı.2010-2011 sezonu sonunda takımdan ayrılan Santosun yerine Ziegler 1 yıllığına kiralanmıştı.Şimdi ise Hasan Ali takımın sol beki..Bir düşüş söz konusu.Hasan Ali transferinden memnunum,ancak Fenerbahçe'ye çok daha teknik,hücum gücü yüksek bir bek oyuncusu yakışırdı diye düşünüyorum.Çünkü Aykut Hocanın sisteminde takım hücumdayken 2 stoper beklere açılıyor,aralarına defansif orta saha (şu anda Mehmet Topal) giriyor ve bekler çok daha ilerde topla buluşuyor.


Gelelim Fenerbahçe'nin oynaması gereken(oynayabileceği yegane) dizilişlere..


4-2-3-1

  ''Alex varsa Alex oynar'' diyorsanız bu taktikten şaşmayacaksınız.Çünkü Alexin oynayabileceği 2. dizilişten biri.Diğeri 4-3-1-2.Nobreli Tuncaylı Hooijdonklu Aureliolu kadroda bunu uygulamıştık.

Fenerbahçe bu diziliş ile oynayacaksa kesinlikle Kuyt-Krasic-Sow-Stoch üçlüsünün birinden feragat etmek zorunda.

Volkan-Gökhan-Egemen-Yobo-Hasan Ali bu 5liyi Bekirden başka kimse zorlayamaz gibi görünüyor.Ayrıca bir ortasaha transferi yapılmazsa Baroni-Topal ikilisi de değişmez.İleri 4lü de çok farklı varyasyonlar denenebilir..

Stoch,Alex,Kuyt --- Sow
Stoch,Alex,Krasic---Sow

Stoch,Kuyt,Krasic---Sow
Stoch,Alex,Krasic---Kuyt    

Caner,Alex,Kuyt---Sow
Caner,Alex,Krasic---Sow

Caner,Alex,Krasic---Kuyt
Caner,Kuyt,Krasic---Sow

Bunlar daha da çoğaltılabilir..Öndeki rotasyonu iyi yapmalı Aykut Kocaman.Oyuncuları küstürmemesi şart.

Aykut Kocamanın kullanabileceği diğer diziliş ise; Alexsiz 4-2-2-2..

Aynı şekilde gerideki 7li sabit.İlerde Stoch,Caner,Kuyt,Krasic,Sow,Mehmet Topuz,Bienvenu ile maça uygun 4lüler oluşturularak sahaya çıkılabilir..


  Yazının sonuna gelirken söylemem gereken bir şey varsa oda yeni transferlerin Salih hariç hepsinin direk 11 oyuncusu olması nedeniyle takımın bir uyum süreci olacağını söylemem gerek.Muhtemel bir ortasaha transferi bu uyumun süresini uzatabilir.Çünkü takımı organize edecek adamın takımı tanıyor olması gerek sizde takdir edersinizki..


Not:''Salih Uçan yok brader nereye!?'' diyebilirsiniz..Tanımadığım,daha önce hiç izlemediğim bir oyuncuyu yalnızca 2-3 idmanıyla veya atıp tutarak yazmak istemedim.İleriki bir tarihte bununla ilgili bir yazı yazmayı düşünüyoruım. 
Ama öncesinde yeterli bir bilgiye ulaşmam şart. Kalın sağlıcakla.

0 yorum:

Yorum Gönder